STARTSIDA
STARTSIDA
Kontakt
Vad är stroke?
Vad gör vi?
Bli medlem
Föreningarna
Anhöriga
Juristen har ordet
Strokedagen
Webb-Butik
Forskning & ansökan
Gåva till Strokefonden
Utbildning
Nyheter
Filmer
Länkar
Press
Samverkanspartners
Stroke i media
Talande Webb
In English
Sök

 
Gå till bli medlem

Tillsammans är vi starka

STROKE-Riksförbundet är en ideell, partipolitisk obunden intresseorganisation för de som har fått stroke, anhöriga och andra intresserade. Vi arbetar tillsammans med våra 81 föreningar med medlemsstöd, informationsspridning och samhällspåverkan.

Hjälp oss att göra vår röst starkare, bli medlem!
Bild

Ännu ett avsnitt av strokepodden

Tätt inpå avsnitt två kommer nu även det tredje avsnittet av Strokepodden. Nu får vi möta Carina Petersson, vice ordförande i STROKE-Riksförbundet. Hennes man fick stroke när Carina var 43 år och de hade två tonårsbarn. Livet vändes upp och ner och det blev en kamp att få en fungerande tillvaro när hennes man kom hem. Livet blev inte som någon av dem hade tänkt sig men livet går vidare.

Lyssna på avsnittet här!

Strokepodden är äntligen tillbaka!

Nu finns äntligen avsnitt två av vår nystartade podd tillbaka. I det här avsnittet får du möta Anneli Torsfeldt Heikenborn. Anneli var bara 32 år gammal när hon fick en stroke och då väntade hon sitt andra barn. Ingen läkare trodde att hon skulle klara det men det gjorde hon och sprang till och med tjejmilen 8 månader efter stroken. Anneli är som hon säger en strokesurvivor. Livet blev inte som hon hade tänkt sig men det blev bra i alla fall, men det har tagit tid med mycket svett och tårar. Anneli sitter i STROKE-Riksförbundets styrelse och har skrivit en bok om sin strokeresa.
Samtalsledare är Daniela Bjarne sakkunnig på förbundet


Lyssna på avsnittet här!

Slumpmässig rehabilitering

Trots att miljarder läggs på att rädda de cirka 28 000 patienter som årligen får en stroke i Sverige så blir det inte mycket pengar över till rehabilitering.
Här kan du lyssna!

Läs hela artikeln på Sveriges Radio

Bli medlem för 2020 och få resten av året på köpet


Bli medlem i STROKE-Riksförbundet!

Den som blir medlem nu får alltså medlemskap för resten av 2019 och hela 2020 för samma pris.

Forskningsstudie om förebyggande av stroke

Forskningsstudie söker dig i åldern 45-75 år som bor i Stockholm och är motiverad att delta i ett hälsofrämjande program i primärvården.

Syftet med studien är att testa ett tidigt förebyggande och hälsofrämjande program ’Aktivare vardag’ som fokuserar på levnadsvanor för att förebygga framtida risker för stroke.


Läs mer om studien, testa din stroke risk och se kontaktuppgifter här!

Forskningsstudie om mindfulness och hjärntrötthet

Forskningsstudie söker dig i åldern 20-70 år som har drabbats av en stroke eller lindrigare stroke (TIA) och som efter minst 6 månader besväras av hjärntrötthet.

Syftet med studien är att undersöka om mindfulnessbehandling med MBSR kursen (mindfulness baserad stressreduktion) som görs på egen hand med vägledning via internet kan ge lindring av hjärntrötthet och känslomässiga reaktioner efter en stroke.

Läs mer om studien och se kontaktuppgifter här!

Kan vi få leva nu - musik om stroke

I senaste numret av StrokeKontakt skriver vi om musikern Jessica Jäger som efter flera års arbete gjort skivan Livets skeden. Då hennes pappa fick en stroke blev det ett självklart ämne att skriva om, det blev låten Kan vi få leva nu. Läs gärna mer om Jessica och hennes musikskapande i senaste numret av StrokeKontakt!

Lyssna på låten här! (Youtube)

StrokeKontakt nr.3 2019

Nya numret av Strokekontakt dimper snart ner i alla medlemmars brevlådor. I detta nummer skriver vi förstås om förbundets kongress som hölls i början av sommaren. Vi presenterar den nya styrelsen och sammanfattar vad som sades. Vi skriver även om modern AR-teknik som nu används för rehabilitering. Vi har också läst den nya Hälso- och sjukvårdsrapporten som visar mycket positiva siffror när det gäller stroke. Som vanligt är tidningen full av rapporter från föreningarna runt om i landet, det finns korsord, recept och mycket mer. God läsning!
Bild
Skaraborgs sjukhus först i landet att genomgå ny universitetsutbildning inom strokebehandling
Läs artikeln här

StrokeKontakt nr.2 2019

Ett nytt nummer av StrokeKontakt är nu här! I detta nummer rapporterar vi om aktiviteterna kring Strokedagen, på framsidan är en bild från det seminarium förbundet tillsammans med Strokeföreningen i Stockholm arrangerade om hjärntrötthet. Förbundets jurist skriver om framtidsfullmakt, du kan även läsa om ett projekt som ska ge en ny chans att behålla körkortet. Som vanligt rapporteras det även från strokeföreningarnas aktiviteter, smått och gott och mycket mer. Trevlig sommarläsning!
Bild

Här kan du läsa rapporten från Riksstroke som nämns i StrokeKontakt nr2-2019

Rapport från Riksstroke, som följer hur det ser ut upp till fem år efter stroke, som omnämns i det senaste numret av StrokeKontakt.
Klicka här för att läsa rapporten

Nya broschyrer i Webb-butiken!

Nu finns två nya broschyrer i vår webb-butik. Om stroke och STROKE-Riksförbundet i spansk respektive bosnisk översättning finns nu tillsammans med de tidigare översatta arabiska, finska och engelska broschyrerna. De är dessutom gratis!
Bild

En film om saltets negativa effekter

För mycket salt kan höja blodtrycket och öka risken för bland annat stroke.
Livsmedelsverket har gjort en film om saltets negativa effekter och hur man kan göra för att minska på saltintaget.

Se filmen här!

Nya foldrar om afasi och hjärntrötthet

Två nya, efterlängtade foldrar finns nu i vår webbutik. Afasi – Att inte kunna kommunicera och Hjärntrötthet – När den mentala energin tar slut. Som namnen antyder tar foldrarna upp konkret, kortfattad fakta om afasi respektive hjärntrötthet. De är dessutom gratis!
Bild

Premiär för StrokePodden!

STROKE-Riksförbundet kan nu bjuda på det första avsnittet av StrokePodden. StrokePodden är en podradio med fokus på stroke. Vi kommer att samtala med många som haft stroke och de runt om, anhöriga, vårdpersonal med flera. Ambitionen är att släppa avsnitt med jämna mellanrum och så länge får ni hålla tillgodo med avsnitt nummer 1 där Peter Wätterljung, medarbetare på kansliet, berättar om sin stroke och livet där efter.

Har du några önskemål eller ideér om vad du vill höra i StrokePodden? Hör gärna av dig!

Lyssna på avsnittet här!

Socialstyrelsens utvärdering av stroke

Socialstyrelsen skriver i sin utvärdering av vården efter stroke att
"Allt färre insjuknar och avlider i stroke..." Samtidigt finns stora brister i uppföljning och rehabilitering efter stroke, och de regionala skillnaderna är inom många områden stora."
Det är glädjande att färre får stroke och att färre avlider. Men när det kommer till rehabilitering får förbundet ofta höra om en bristfällig rehabilitering, där människor allt för snabbt skickas hem utan någon rehabiliteringsplan och ingen uppföljning. Det kan vi inte acceptera. Det behövs organisatoriska förändringar och mer resurser till rehabiliteringen.

Sammanfattning av Socialstyrelsens utvärdering

Vi accepterar inte LSS-utredningens förslag

STROKE-Riksförbundet instämmer helt i Funktionsrätt Sveriges kritik. ”Det handlar om förändringar vi aldrig kan acceptera, om ett kliv tillbaka till en tid då personer med stora funktionsnedsättningar saknade all rätt att bestämma över sina egna liv”. Det absolut centrala i kritiken är att förslagen slår mot LSS grundläggande principer om självbestämmande, goda levnadsvillkor och att kunna leva som andra. Därmed strider förslagen också mot mänskliga rättigheter och mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Funktionsrätt Sverige är ett stort antal funktionsrättsförbund, däribland STROKE-Riksförbundet som slutit oss samman för att agera med samlad kraft. Funktionsrätt Sveriges vision är ett samhälle för alla.

Till utredningen

Ladda ner vår app!

STROKE-Riksförbundets smarta app kan rädda liv!
Ladda ner AKUT-appen genom att söka på Stroke Riksförbundet i App store eller Playbutiken i din mobil.

Bild
Bild

Gilla oss på Facebook!

Klicka på Facebookloggan så kommer du till sidan

SMIL - Stroke Mitt I Livet

SMIL finns på Facebook!
SMIL är en riktad verksamhet inom flera Strokeföreningar till de som fått stroke mitt i livet, det vill säga i arbetsför ålder.

För att sprida information om SMIL har medlemmar ur STROKE-Riksförbundet skapat en grupp på Facebook. Sök på Stroke mitt i livet - SMIL och gå med i gruppen du med!

Till Facebook-gruppen
Bild

Skriv ut Skriv Ut-ikon
Måsholmstorget 3, 127 48 Skärholmen
Tel: 08-721 88 20, Fax: 08-721 88 29

info@strokeforbundet.se

Strokefonden pg. 90 05 30-7, bg. 900-5307
Tel: 0200-883131

Organisationsnr: 802009-9332

KreatiWebb © 2010


Gör akuttestet här!